Wat kost een logo?

Een veelgestelde vraag op Google. En er is niet een kort antwoord, wel kan ik je uitleggen hoe een logo prijs tot stand komt en wat een eerlijke prijs is.
Wat kost een logo

Er zijn diverse aspecten die de prijs van een logo bepalen. Goedkoop hoeft niet perse duurkoop te zijn in dit geval, een zzp-er heeft wellicht geen team of groot kantoor nodig in tegenstelling tot een creatief bureau. Maar dat betekent niet dat het goedkopere logo minder goed is. Een kapperszaak of nagelsalon heeft de prioriteiten voornamelijk op de eigen service en het budget gaat naar het inkopen van shampoos en nagellak, wat zeer begrijpelijk is. Tja, wat kost een logo?!

Ik heb geen budget, is Canva iets voor mij?

De meeste designers zullen nu zeggen “NEE, geen Canva, doe het niet!!”. Maar ik denk dat het een prima oplossing is voor startende ondernemers zonder budget. Zoals hierboven al genoemd is het voor een nagelsalon belangrijker om goede service te bieden, een goede locatie en goede spullen. Het helpt om een herkenbaar logo te hebben maar is in dit geval niet het allerbelangrijkste (zeg ik als vormgever!) dus ja Canva zou een optie kunnen zijn. Maar, er is natuurlijk wel een maar, kies nooit voor een template ontwerp. De kans is dan aanwezig dat de buurvrouw om de hoek met een soortgelijke salon ook dit logo heeft gekozen. Wat natuurlijk niet goed is voor je herkenbaarheid maar stel dat haar service ook nog een stuk minder is, linken mensen straks jouw naam aan de verkeerde salon. Moeten we niet hebben! Dus als je kiest voor Canva, maak het logo eigen en zorg dat er een uniek element in zit.

Een logo laten maken

Heb je budget over? Dan kun je een logo laten maken door een grafisch vormgever. De prijs is afhankelijk van diverse aspecten. Wil je bijvoorbeeld een beeldmerk bij het logo? Dit kost meer tijd dan het aanpassen van een tekstueel logo. Hoe ervaren is de ontwerper? Iemand die net van school komt is goedkoper (maar niet minder goed) dan een ervaren vormgever. Een ervaren vormgever is wellicht duurder maar levert het logo wel sneller aan. En zo zijn er nog allerlei factoren die de prijs bepalen.

Waar moet een goed logo aan voldoen?

Eigenlijk veel belangrijker dan de prijs; waar moet een goed logo aan voldoen! Een goed logo is schaalbaar, dit betekent dat het op een reusachtig billboard net zo goed werkt als op een klein visitekaartje (of nog kleiner, een profielfoto of stickertje). In de meeste gevallen zou ik ervoor kiezen om diverse opties te maken. Allen herkenbaar als hetzelfde logo maar aangepast aan het doel. Op social media bijvoorbeeld alleen het beeldmerk en op het billboard het volledige logo. Soms kun je met het beeldmerk ook nog wat schuiven zodat er altijd een schaalbare optie is. Het primaire logo hangt aan de gevel van je bedrijf en het secundaire logo staat boven je post op Linkedin. Een goed logo werkt tevens in alle kleuren, als je een logo niet kunt omzetten naar wit of zwart, dan is het niet een goed logo.

Weet je zeker dat je alleen een logo wil?

Branding is veel meer dan alleen een logo. De kans is groot dat jouw potentiële klanten het logo niet eens herkennen. Vaak zit de herkenbaarheid in de branding en je huisstijl. Als je een busje van Coolblue ziet rijden herken je direct dat het van Coolblue is, zelfs als het logo er niet op staat. Dit komt door de elementen die ze gebruiken. Bijvoorbeeld het gekozen lettertype, als je dit continue doorvoert zullen mensen het op den duur gaan herkennen als jouw merk. Dit zit tevens in de kleur maar ook in bijvoorbeeld iconen zoals pijlen of iets typerends voor jouw bedrijf.

Logo laten maken bij Turbeau Media?

Super leuk! Maar hoe gaat dat in zijn werk? Komt ie; we beginnen altijd met een kennismaking en het bespreken van de briefing. Vanuit deze vragen ontvang je een voorstel, hierin zit niet alleen de prijs maar ook al moodboards en een duidelijke uitleg van een op maat gemaakt traject. De tijdlijn is uiteraard afhankelijk van de wensen, maar als het moet kun je binnen zeer korte tijd een goed logo op je beeldscherm ontvangen (vandaar de naam Turbeau). Kies je toch alleen voor een enkel logo (zonder branding) dan ontvang je toch een basis logosheet met een kleur en typografie advies.

Ben jij klaar voor een nieuw logo?

WIE BEN IK?

Hi! Mijn naam is Puck van den Berg, een ervaren grafisch vormgever en webdesigner. Ik help jouw bedrijf met creatieve branding en een goede website!