Waar kun je gratis lettertypes downloaden?

Je ziet overal een heleboel verschillende lettertypes, soms wel honderd op een dag. Hoe komen designers toch aan zoveel fonts? Ik deel graag welke websites ik hiervoor gebruik. Lees snel verder!

Er zijn diverse websites waar je gratis lettertypes kunt downloaden voor je huisstijl of website. Een van de bekendste is natuurlijk Google fonts. Je vind hier een enorme collectie fonts in diverse categorieën, voor ieder wat wils. Daarbij werkt het op vrijwel iedere open source software. Downloaden werkt super simpel, je download de fonts en als je het bestand opent kom je automatisch in een installatieprogramma (bij Apple).

Ook Adobe bied een enorm scala aan lettertypes, je kunt hier gebruik van maken als je een Adobe account hebt. Je hoeft het slechts aan te vinken en het werkt direct in o.a. Photoshop en InDesign. Echt ideaal! Ook gebruik voor web werkt redelijk simpel. Als je klikt op ‘add to web project’ krijg je automatisch een HTML code die je aan je website kunt toevoegen. Easypeasy! Adobe is in principe niet gratis, het is een extra dienst voor abonnees.

De website DaFont bestaat al heel wat jaren, al tijdens mijn schooltijd heb ik veel gebruik gemaakt van deze website. Het assortiment is reuze en ze werken met een simpele zoekfunctie. Je kunt kiezen uit diverse stijlen en via opties kun je bijvoorbeeld aanvinken welk doeleinde het font heeft. Hier moet je wel goed opletten, sommige fonts mogen alleen privé gebruikt worden en niet zakelijk.

Sommige fonts kun je beter niet gebruiken, Comic Sans bijvoorbeeld. Iedereen kent deze wel maar deze is echt alleen geschikt voor kinderfeestjes of de limonadekraam van een kleuter. Niemand zal je serieus nemen als je deze gebruikt voor een serieuze presentatie. Het is sowieso verstandig om vooraf goed na te denken over letterkeuzes, het moet qua stijl bij het bedrijf of thema passen maar ook goed bruikbaar zijn. Is het bijvoorbeeld nog goed leesbaar als je het op een kleine sticker laat bedrukken? Bij handgeschreven letters komt het nog weleens voor dat niet alle letters even mooi zijn of overige letters zoals de ampersand zijn moeilijk te lezen.

Wil je graag advies over letterkeuze? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op.

nl_NL