Cheatsheet

voor iedereen die (nog)
geen designer is

“Aanleveren in CMYK, 3 mm afloop en minimaal 300 DPI” als dit voor jou klinkt als abacadabra lees dan vooral nog even verder! In deze cheatsheet vertel ik alles wat je als non-designers zou moeten weten. Niet zodat je lekker alles zelf moet gaan doen, zeker niet want dan heb ik geen werk meer, maar dit bevorderd wel de samenwerking met iedere vormgever en drukker waardoor een proces veel sneller en soepeler gaat. Let’s go! 

CMYK (print)

Dit staat voor Cyan, Magento, Yellow & Black. CMYK is geschikt voor vrijwel al het drukwerk. De kleur ziet er op het beeldscherm iets minder fel uit dan RGB.

Lees verder

Voor drukwerk als flyers, advertenties en overig kies je voor CMYK, zowel de vormgeving als de foto's hebben dit kleurprofiel nodig..

PMS

Oftewel Pantone Matching System. Dit systeem is wereldwijk bekend en het zou niet uit moeten maken waar je iets laat drukken, deze kleur matched altijd. Dit kan handig zijn als je een hele specifieke huisstijl kleur hebt.

Lees verder

Bijvoorbeeld voor de aankleding van een winkelpand is PMS de juiste keuze.

RGB (digitaal)

RGB staat voor Red, Green, Blue. Deze kleur is geschikt voor alles digitaal. Alle foto's gemaakt met telefoon of digitale camera hebben ook in dit kleurprofiel. Voor drukwerk kun je dit laten omzetten naar CMYK.

HEX (online)

Een Hex code heeft altijd een # gevolgd door 6 cijfers. Bijvoorbeeld #238438. Deze kleurcodes kun je online gebruiken voor webdesign, een e-mailhandtekening of iconen. De kleur kan per scherm altijd iets afwijken.

Typografie

Best een chique woord, toch? Je hebt het vast weleens gehoord, het bestaat immers als sinds schrift is uitgevonden. Eigenlijk omvat het alles wat met tekst te maken heeft. Iedereen gebruikt het bewust of onbewust en je ziet heel veel verschillende lettertypes op een dag. Betekent niet dat je de hele geschiedenis hierover hoeft te kennen, een paar basisfeitjes is voldoende. Lees verder!

Serif

Oftewel, schreef. Een schreef (of in het Engels Serif) is het streepje aan het einde van de letter. Zoals de S bij deze kop. 

Serif wordt veelal gebruikt voor kranten en logo’s van modieuze merken. Het leest ook prettig bij langere stukken tekst in een boek of dagblad.

Voorbeelden:

Albra, Playfair, Lora, Baskerville 

Sans Serif

In het Nederlands; schreefloos. Letterlijk zonder streepjes aan de letters. Sans Serif kent vele toepassingen voor zowel tekst als logo. Langere teksten online zijn prettiger leesbaar in een schreefloos lettertype.  

 

Voorbeelden:

Arial, Helvetica, Lato, Roboto, Open Sans

Monospace

Monospace is niet hetzelfde als Serif of Sans Serif maar het is een term voor niet-proportionele lettertypes. Dit betekent dat ieder karakter en spatie dezelfde breedte heeft. Het wordt vooral gebruikt bij programmeertaal.

 

Voorbeelden: Roboto Mono, Source code pro

Aanleverspecificaties

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Add Your Tooltip Text Here